örebro

Osund konkurrens enligt Svenskt Näringsliv

Ledande politiker i Örebro kommun måste sätta stopp. Att kommunala skolkök fungerar som lunchrestauranger för allmänheten är osund konkurrens. Det menar Svenskt Näringsliv. Men kommunalrådet Inger Högström Westerling (m) vill skynda långsamt innan någon restaurang får stänga för allmänheten.

För ett år sedan berättade organisationenSvenskt Näringsliv för kommunalrådet Inger Högström Westerling om kökens agerande. Men inget har hänt, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv. Han är inte nöjd med att frågan ska utredas, utan vill att det ska bort. 

Inte lika villkor
Svenskt Näringsliv är tydlig i sin tolkning. Det är inte konkurrens på lika villkor, även om den som käkar lunch hos Wadköpings Utbildningscentrum eller hos Engelbrektsskolan i centrala Örebro och betalar bra mycket mer än vad kostnaderna är. 40 eller 65 kronor mot råvarorna som kostar 10 kronor.

Vill skynda långsamt
Kommunalrådet Inger Högström Westerling (m) är mycket tveksam till skolkökens lunchförsäljning till allmänheten. Men hon vill skynda långsamt och veta att hon har stöd i lagen innan hon agerar.
– Det finns ju också gränszoner, därför att en del av det som kommunen gör sker i undervisningssyfte och det finns rättsfall som visar att sådant är okej. Och det är därför vi ska titta på det och var är det klart och tydligt att det är osund konkurrens, säger Inger Högström Westerling.
Och om någon osund konkurrens upptäcks så ska det avvecklas, enligt kommunalrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista