Foto: Anna Simonsson/SvD/Scanpix

Olika vård till gömda

Flera landsting i Sverige är nu generösare till att ge vård för gömda asylsökande, än vad lagen kräver. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort.

Egentligen har de här människorna bara rätt till akut vård som de betalar för själva. Så är det i Örebro län.

Men enligt Gunnel Åkesson, utredare på Örebro läns landsting  har det hitintills inte gått så bra för Örebro läns landsting att få betalt för den vård man gett gömda flyktingar och papperslösa. 800 000 kronor ligger fortfarande kvar i obetalda fakturor från förra året, av en kostnad på totalt 2,5 miljoner kronor från början. Mycket pengar när landstinget måste spara, tycker Gunnel Åkesson.

Men det finns också kostnader för vård som aldrig syns. Bengt Sjöberg är pastor och ombud för Flykting- och asylgruppernas riksråd och har i snart 20 år hjälpt gömda flyktingar över hela Sverige. Han kan berätta om läkare på Universitetssjukhuset i Örebro som utan att ta betalt vårdat flyktingar och papperslösa.

Att landstingets läkare på det här sättet vårdar patienter i smyg är inget Gunnel Åkesson på landstingskansliet känner till, men är det så är det allvarligt, säger hon.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista