Allt tydligare skillnader mellan bostadsområden

Det är en allmän trend i hela Sverige att klyftorna växer mellan olika bostadsområden i samma stad. Det säger Roger Andersson, professor i kulturgeografi och verksam vid Institutet för urban- och bostadsforskning i Gävle.
Som vi rapporterat tidigare ökade inkomstskillnaderna mellan Örebros bostadsområden under 1990-talet. I t ex Markbacken, Baronbackarna och Varberga, där hushållen har dom lägsta inkomsterna, fick varje familj i genomsnitt under 90-talet mellan omkring 40 000 kronor mer om året att röra sig med. Medan familjer i Hovsta och Lillån fick i genomsnitt över 100 000 kronor mer att röra sig med. Roger Andersson som forskat mycket kring dom svenska städernas utveckling ser en tydlig trend med ökande skillnader mellan bostadsområden: -Segregationen var inte lika påtaglig tidigare. Områden hade mer blandad befolkning. Roger Andersson menar att det som hänt mest tydligast, inte bara i Örebro utan även i andra städer, är att långinkomsttagarna blivit mer koncentrerade geografiskt till färre bostadsområden. Invandringen har stor betydelse för hur det ser ut anser Roger Andersson: -Vi har fått en etnisk färgad underklass. En växande grupp människor som står utanför arbetsmarknaden och där en allt större del av den gruppen har varit invandrare. Enligt Roger Andersson finns inget radikalt som hänt som brutit utvecklingen sen år 2000.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".