Politikerna kommer från rika områden i Örebro

Det kommer fler politiker från dom rikare bostadsområden i Örebro än från dom områden där invånarna är fattigare. Det visar en granskning som Radio Örebro har gjort.
Radio Örebro har tittat på hur mycket en genomsnittlig familj i vart och ett av Örebros olika bostadsområden har kvar när skatten är betalad och bidragen utkvitterade. Och så har vi tittat på var dom 65 personer som sitter i Örebros egen riksdag - kommunfullmäktige - bor någonstans. Då visar det sig att dom allra flesta politikerna bor i områden där inkomsterna per familj är större än vad dom är för det genomsnittliga örebrohushållet - ungefär två av tre politiker bor i ett sånt område. Tittar man på dom områdena där inkomsterna är allra störst och dom där inkomsterna är allra minst blir snefördelningen av politiker ännu tydligare. Från dom fem områden där invånarna har dom största inkomsterna så kommer sex av dom politiker som sitter i fullmäktige. Det är fyra som bor i Hovsta, en i Rynninge och en i det område där invånarna har klart mest kvar i plånboken efter skatt - östra Adolfsberg. Men det är bara två av politikerna som bor i något av dom fem områden som har lägst inkomster - en i Markbacken och en i Varberga. En av dom representerar kristdemokraterna och den andre tillhör folkpartiet. Av dom sex som bor i dom rikaste områdena kommer två vardera från moderaterna och socialdemokraterna. Dessutom bor där en kristdemokrat och en vänsterpartist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".