Många brister vid Hallsbergsolycka

Den direkta orsaken till att ett tågset med godsvagnar kunde börja rulla på Hallsbergs rangerbangård förra sommaren var att bara den första av godsvagnarna hade fått en så kallad bromssläde som ska hindra att vagnarna rullar i väg. Det var alldeles otillräckligt för det 1200 ton tunga tågsättet. Det skriver statens haverikommission i sin rapport om förra sommarens olycka på rangerbangården.
Ett helt vagnssätt rullade iväg och kolliderade med sex lok med urspårningar och stora skador på både lok, vagnar och rangerbangården som följd. Haverikomissionen konstaterar också att lokföraren inte hade fått tillräcklig information om rutinerna på bangården och att det inte fanns någon skyddsväxel eller annan barriär som kunde förhindra att vagnarna kom ut på spåren. Det tog anmärkningsvärt lång tid innan all ström var avstängd, över en och en halv timme, i ett läge med farligt gods eller skadade människor hade det varit förödande, enligt haverikomissionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".