Barn som leker (arkivbild). Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Örebro

Barnahus öppnar nästa år

Efter årsskiftet öppnas ett Barnahus i Örebro. Barn från hela länet som utsatts för våld och sexuella övergrepp ska kunna få hjälp där. Centerpartisten Rasmus Persson har varit en av de drivande för att skapa ett Barnahus. Han förklarar huset med att det är en plats där olika myndigheter kan gå ihop och samverka kring barnen.

Rasmus Persson ger exemplet att socialtjänst, åklagare kan sitta i ett annat rum och lyssna på polisens förhör och om det behövs kan ett omhändertagande göras direkt i anslutning till förhöret i sådant fall.

Vi har tidiagre berättat om den metod som Barnahusen arbetar efter, vars mål är att ge utsatta en barnvänlig, rättssäker utredning och samlat stöd. Sådana här Barnahus finns på sex ställen i Sverige. Det är Rädda barnen som driver på landets kommuner med målet att det ska finnas Barnahus i hela Sverige, en idé som är hämtad från Island och USA. Socialtjänsten, polis, åklagare, sjukvården och BUP samverkar under ett och samma tak, vilket gagnar barnet.

Enligt Rädda barnen så är det ungefär 11 000 misstänkta fall av våld och övergrepp mot barn som polisanmäls varje år, men bara var femte anmälan leder till åtal. Behovet av ett Barnahus i Örebro är stort, enligt Rasmus Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".