Lunchgäster i Oskarsparkens matsalar. Foto: Gabriel Stenström/SR.
örebro

Osund konkurrens ska utredas

Örebro kommun ska ta reda på i vilken utsträckning kommunen konkurrerar med näringslivet. Frågan har blivit högaktuell efter flera omdiskuterade fall under hösten. Inger Högström Westerling är moderat kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor och hon säger att då är det viktigt att få en helhetsbild av omfattningen på osund konkurrens.

I kommunens budget för nästa år står det att det som kallas osund konkurrens ska uppmärksammas och åtgärdas. Men Inger Högström Westerling säger också att det är ett par exempel som i höst gjort frågan extra aktuell. Dels de pastasåser som Mellringeköket säljer till restauranger, dels den restarangen för allmänheten som kommunen driver vid Oskarsparken, en restaurang som det nu finns ett beslut om att den ska läggas ner.

Den utredning som nu ska inledas kan komma att leda till fler förändringar tror kommunalrådet Inger Högström Westerling.
– Det kan ju vara så att en del ser vi tydligt att det här ska vi inte göra, då ska det tas bort. Den kan också ligga i gränslandet och då får vi tittat på det med jurister. Vår klara ambition är att vi ska inte vara med i någonting som kan uppfattas som osund konkurrens, säger Inger Högström Westerling. Utredningen ska vara klar senast i maj.

Den örebropolitiker som bestämt att Oskarsparkens matsalar ska sluta sälja lunch till allmänheten - folkpartisten Johan Åqvist är positiv till organisationen Företagarnas idé att lägga ut verksamheten på entreprenad. Men han säger att även matserveringen till skolor och förskolor i så fall också måste läggas ut på entreprenad eftersom de får mat från samma kök.

Johan Åqvist säger att han bara kan tänka sig entreprenad om det inte försämras varken maten eller personalens trygghet. Arbetet med att förändra Oskarsparkens matsalar står tills vidare helt still eftersom Johan Åqvists beslut har överklagats till länsrätten av den tidigare landshövdingen Sigvard Marjasin.

Reporter Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".