Mörk framtid för landstingets ekonomi

Den ekonomiska situationen för Örebro läns landsting är dyster. På grund av lågkonjunkturen kommer man att tappa stora skatteinkomster. För år 2010 kan det röra sig om så mycket som 235 miljoner kronor enligt prognoserna.

Om inte regeringen går in med mer pengar till kommun och landsting så kan det bli tal om att säga upp personal, varnar landstingsstyrelsens ordförande, socialdemokrat Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Hon säger också att det inte bara är lågkonjunkturen som sätter åt ekonomin. En allt äldre befolkning och skenande läkemedelskostnader borde ge sjukvården en större del av BNP idag än tidigare.

Kent Persson, moderat oppositionsråd tror att regeringen kommer att ge kommuner och landsting mer pengar efter nyår. Men han tror inte att det kommer att täcka ett bortfall på 235 miljoner i skatteinkomster. Därför vill han spara in på den politiska organisationen och på administration. Och det betydligt mer än det besparingspaket på 60 miljoner kronor som ligger idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".