Allt färre dör i trafiken

På länets vägar omkom tolv personer under förra året och det är en minskning jämfört med tidigare år. Enligt Roger Andersson, länstrafikkonsulent på trafiksäkerhetsorganisationen NTF, finns det flera anledningar till att färre dör i trafikolyckor.

– Dels har vi satsat jättemycket på motorcykelolyckor och mopedolyckor och dels är det fysiska åtgärder. Vi har fått mitträcken och bättre vägstandard, säger han.

Under förra året dödades cirka 420 personer i trafiken enligt Vägverkets preliminära statistik. Det är det lägsta antalet sedan 1945 och en minskning med tio procent jämfört med 2007. I Örebro län omkom tolv personer under 2008, jämfört med 13 personer året innan.

Enligt Vägverket beror minskningen bland annat på lågkonjunkturen som innebär mindre trafik samt på säkerhetshöjande åtgärder som verket vidtagit. Roger Andersson på NTF understryker polisens insatser.

– Polisen har verkligen gjort stora satsningar på både hastighetskontroller och alkoholutandnigsprov, säger han.

Antalet omkomna barn i trafiken minskade från 32 år 2007 till 19. Den tidigare kraftiga ökningen av antalet omkomna motorcyklister och mopedister har stannat av. I fjol omkom 51 motorcyklister jämfört med 60 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".