Tolgfors: Inga nya dykningar

Försvarsminister Sten Tolgfors säger att man inte kan komma längre med att ta reda på varför passagerarfärjan Estonia förliste. Han ser därför ingen mening med att genomföra nya dykningar till vraket.

Vi har tidigare rapporterat att Föreningen anhöriga estonia i Lindesberg har skickat ett brev till Sten Tolgfors där de kritiserar och ifrågasätter hans uttalande Tv-programmet Uppdrag granskning den 15 oktober.

I inslaget sa Tolgfors att han inte vill ha nya dykningar till Estonia av respekt för de anhöriga. Men 2004 skrev han i en motion att man av samma anledning borde inleda en ny haveriutredning.

I brevet understryker de anhöriga att man inte vill användas som alibi för att förhindra nya dykningar.

Nu säger Moderaten Sten Tolgfors att han redan nått målet med sin motion.

– Man har vridit och vänt på det här med all tillgänglig ny teknik och jag tror att de här båda forskarlagen som nu har arbetat har kommit så långt som det bara är möjligt, säger han till Sr Örebro.

Tolgfors säger också att vad som är möjligt avgörs av gravfriden som även i fortsättningen kommer att respekteras. Därför kommer det alltså inte ske några nya dykningar till Estonia.

Reporter Marie Hanson

marie.hanson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".