Outo Kumpu i Degerfors. Foto: Gabriel Stenström/SR.
länet

Julstängt i många industrier

Lågkonjunkturen har gjort att många av länets industrier stått stilla över julhelgerna. En av de industrierna är Munksjö Aspa bruk i Olshammar där tillverkningen fortfarande står helt stilla. Bengt Lindqvist är VD för Aspa bruk och han berättar att företaget brukar köra för fullt även över helgerna.

De reaktioner han fått på grund av stoppet tolkar han som att det inte är kul när fabriken står still, men att alla är medvetna om att det är tuffa tider just nu. På Aspa bruk drar inte produktionen igång förrän på måndag. Tills dess får de flesta av de nästan 200 anställda alla tänkbara ledigheter beviljade. Massatillverkaren Aspa bruk har inte haft något liknande produktionsstopp sedan början av 90-talet, men nu är efterfrågan från pappersbruken så liten att produktionen var tvungen att minskas radikalt. Bengt Lindqvist spår att det kommer fortsätta att vara tufft i ett par kvartal till.

Stängt på många håll
Det är inte bara på Aspa bruk som lågkonjunkturen har dämpat produktionen kraftigt under julhelgerna. På Ovako i Hällefors brukar det också vara produktion året runt men i år har det mesta legat nere och de anställda har fått vara hemma. Volvo i Hallsberg brukar ha produktionen nere mellan jul och nyår, men i år startar inte produktionen där förrän på måndag.

Förhandlingar pågår
Det är en osäker framtid som väntar de industriarbetare som nu har jobb att gå tillbaka till. På både Haldex i Garphyttan och Degerfors järnverk som också stått stilla över helgerna väntar nu förhandlingar om nerdragningar. Men På Aspa bruk är inga nerdragningar på gång just nu säger Bengt Lindkvist. Men om lågkonjunkturen blir långvarig så vet han inte vad som händer i Olshammar.

Reporter Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".