Nils-Erik Nilsson och Anna-Lena Johansson med barn har flyttat från Ljusnarsbergs kommun på grund av problem med förskola. Foto: Peter Bjurbo/SR.
ljusnarsberg

Flyttade för att lösa dagisfrågan

Ska en kommun betala för förskoleplats i en annan kommun, bara för att föräldrarna jobbar där!? Frågan har ställts på sin spets i Ljusnarsbergs kommun. En familj som bott på gränsen mot Ludvika kommun, i Yxsjöberg, har sedan i våras försökt få Ljusnarsbergs kommun att betala för barnomsorg i Ludvika. Kommunen har sagt nej och nu flyttar familjen norrut till Ludvika istället.

Anna-Lena Johansson och Nils-Erik Nilsson jobbar i Ludvika och har tills nu bott i Nils-Eriks föräldrahem i Yxsjöberg i Ljusnarsbergs kommun. Yxsjöberg ligger tre kilometer söder om gränsen till Ludvika kommun. För att underlätta hämtning och lämning på dagis och minska bilåkandet ville familjen att deras barn skulle få barnomsorg i Ludbika, men det har Ljusnarsbergs kommun sagt nej till. Nu förlorar kommunen istället fyra invånare och därmed skatteintäkter. Familjen flyttar över kommungränsen till Ludvika.

Långt att åka
Per-Erik Lindberg är rektor för förskolorna i Ljusnarsberg och han säger att beslutet att säga nej grundar sig på att det finns egen barnomsorg i norra länsdelen som familjen kunde få. Problemet för familjen är att den plats de blev erbjudna skulle innebära att de fick åka sex mil extra varje dag. Först söderut till Ställdalen och sedan norrut igen till deras arbetsplatser och det omvända på vägen hem.

Besviken på beslutet
Enligt rektorn finns det flera orsaker till att Ljusnarsberg sa nej. Dels pengar. Kommunen skulle få betala 90 000 per barn och år till Ludvika. Dels handlar det om att fler barnfamiljer skulle kunna kräva samma sak. Men Nils-Erik Nilsson är ändå besviken på kommunens beslut.
– Blir man arbetslös så måste man ställa upp och ta jobb över hela landet. Men en kommun behöver inte vara flexibel och underlätta för barnomsorg i hela landet, säger Nils-Erik Nilsson.

Glada i Ludvika
Men det finns några som är glada över det som skedd. I Ludvika, som nu fått fyra nya invånare är man glada.
– För kommunen är det positivt, vi vill gärna ha fler kommunmedlemmar. Det är väl alla kommuners stävan. Men jag kan förstå att för familjen är det jobbigt att behöva flytta för en sådan här sak, säger Barbro Nystedt, förvaltningschef i Ludvika kommun.
Tidigare har länsrätten gett Ljusnarsbergs kommun rätt i ett parallellfall. En familj i Silverhöjden ville ha dagisplats i Ludvika, men kommunen sa nej och länsrätten gick alltså på kommunens linje.

Reporter Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".