Arkivbild. Foto:Björn Larsson Ask/Scanpix

Rekordmånga unga fulla på nyår

Under nyårsnatten slogs det ”rekord” i ungdomsfylla på akuten på Örebro universitetssjukhus. Nio unga togs inför alkoholförgiftning och flera av dem hade en alkoholhalt på över tre promille.

Elisabeth Esbjörner är klinikchef på barnkliniken och hon berättar att om man har en så hög alkoholhalt som över tre promille, så kan det vara livsfarligt. Den yngsta som togs in för alkoholförgiftning var 13 år, berättar hon vidare.

Ofta är det så att sjukvården har svårt att komma i kontakt med föräldrarna till de barn som kommit in kraftigt berusade till akuten. I vissa fall är även föräldrarna berusade, så att de inte kan hämta sina barn på sjukhuset.

En av de unga som omhändertogs på nyårsnatten, hittades ensam på stan och i och med den stränga kylan så riskerade hon att få köldskador, menar Elisabeth Esbjörner.

I samtliga fall när unga tas om hand för alkoholförgiftning, så gör sjukvården en anmälan till Socialtjänsten då barnen anses fara illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".