Övervakningskamera sattes upp utan tillstånd. Arkivbild. Foto:Tomas Oneborg/SvD/Scanpix
Örebro

Kunder övervakas olagligt

Hamburgerkedjan McDonalds i Örebro har installerat övervakningskameror utan att söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Något som kan leda till böter eller fängelse.

Men restaurangägaren Magnus Pojen, som ska ansvara för ansökan, menar att han förlitat sig på att bevakningsföretaget som installerat kamerorna, skulle ordna med tillståndet.

Det som händer när någon satt upp en övervakningskamera utan att ha tillstånd, är att Länsstyrelsen gör en tillsyn. Det säger Lars Wretander som handlägger kameraövervakningsärenden på Länsstyrelsen i Örebro. Enligt Lars Wretander finns ingen ansökan hos Länsstyrelsen om att få kameraövervaka på någon av hamburgerkedjans restauranger i Örebro.

Trots att kedjan inte har tillstånd, finns långtgående planer på att sätta upp fler kameror, berättar restaurangernas ägare Magnus Pojen. Inim två veckor ska ytterligare två kameror sättas upp.

Skälet till övervakningen är enligt Magnus Pojen att hamburgerkedjan den senaste tiden råkat ut för flera hot och vandalisering. Men utan tillstånd bryter restaurangen mot lagen, något som Lars Wretander på Länsstyrelsen ser allvarligt på.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".