Barn på dagis (arkivbild). Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Nya regler för dagis

Den första juli förändras skollagen och det innebär bland annat att kommuner inte längre kan säga nej när ett barn behöver dagis i en annan kommun. Men det är idag oklart hur många som är intresserade av dagis i annan kommun. Vi har tidigare berättat om familjer som flyttat från Ljusnarsbergs kommun till Ludvika eftersom den barnomsorg som de erbjudits i Ljusnarsberg inneburit onödigt långa resor för att hämta och lämna på dagis.

Vid halvårsskiftet ändras alltså skollagen så att kommuner inte längre kan säga nej till familjer som vill ha barnomsorg i en annan kommun än den som de bor i. Men hur många som vill ha barnomsorg i en annan kommun är oklart.
– Vi är skyldiga att betala så det kommer vi att göra. Problemet är att vi inte vet vilken omfattning det här kommer ha. Vi får vara flexibla i budgetarbetet, säger Anders Öberg är chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Hallsberg. I dag säger Hallsbergs kommun nej om en familj vill ha barnomsorg i en annan kommun.

Flera kommuner i länet gör likadant som Hallsberg, även om en uppluckring tycks vara på väg. I exempelvis Karlskoga som liksom Hallsberg säger nej så förs nu diskussioner med Storfors och Degerfors om att hjälpas åt med barnomsorgen, vilket kommunerna i norra länsdelen redan gör. Från och med första juli så kommer det här att förändras. Då kommer hemkommunen inte längre kunna säga nej förutsatt att det finns dagisplats i annan kommun.

Men hur den här förändringen kommer slå är oklart. Lekeberg tillhör de kommuner som har en restriktiv hållning och Niklas Lundberg som är skolchef spår inga större förändringar.
– För vår kommun kommer det att ha begränsad effekt. Vi kommer säkert ha några familjer som väljer barnomsorg i andra kommuner men jag ser inte det som något stort problem, säger Niklas Lundberg.

Reporter Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Läs tidigare artiklar i samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".