Askersund

Politiker bryter löfte om heltid

Erbjudandet till alla anställda inom äldersomsorgen i Askersund om att få gå upp i heltid tas tillbaka. Den 1 januari skulle den sista fasen genomföras då anställda etappvis gått upp i tjänstgöringsgrad.

Men löftet om heltidstjänst från och med det här året klarar inte kommunen att hålla , förklarar ordföranden i socialnämnden i Askersund, Siv Ahlstrand.
- Det är det ekonomiska läget. Socialnämnden ska spara fem miljoner under 2009 och de pengarna är tuffa att ta in och den här högre tjänstgöringsgraden innebär ju ett antal tjänster som tillskapas, säger Siv Ahlstrand.

Det kallas för JA-projektet. Under tre års tid skulle anställda inom äldreomsorgen fasas upp till allt högre tjänstgöringsgrad och i år skulle den som vill alltså få en heltid.
Under 2007 och 2008 valde 78 personer att höja sin tjänstgöringsgrad. De utökade sysselsättningsgraden med närmare 9 tjänster. Men den sista fasen upp till heltid blir alltså inte av just nu, vilket Siv Ahlstrand beklagar.
- Vi har ändå ambitionen att genomföra det här, det vet alla att det är vår strävan, säger Siv Ahstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".