örebro

Åbyverken rustas upp

Kraftföretaget EON väljer att modernisera sin anläggning i Åby i Örebro istället för att bygga helt ny värmepanna. Eftersom politikerna tidigare har sagt nej till en utbyggnad så får företaget nu byta ut vissa delar av sin uttjänta anläggning. Det berättar regionchefen för EON Sverige, Efva Nilsson. Förhoppningen är att kraftväremeverket efter investeringen fungerar i ytterligare 15-20 år framåt.

Det var för drygt ett år sedan som Sveriges Radio Örebro kunde berätta att politikerna som styr i Örebro inte vill ha nån ny bränslepanna på Åbyverken. Dels är man skeptisk till att Eon ville bränna returmaterial från byggindustrin så nära stan, men marken är också intressant för bostäder och handel. Långsiktigt vill politikerna att anläggningen ska ut ur Örebro. Så Eon väljer nu att byta ut delar av den befintliga anläggningen och modernisera, och man fortsätter att använda skogsråvara. Att invänta valet 2010 och ett eventuellt maktskifte fungerar inte menar Efva Nilsson på EON.

Reporter Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".