Fotboll

Utökat stöd till Degerfors IF

Degerfors IF får utökad kredit från kommunen. Tidigare har man haft 600 000 kronor i kredit, men nu höjs det till 2,1 miljoner kronor. Det beslutade en enig kommunstyrelse på måndagen. Men till protokollet finns ett tillägg. Klubben ska satsa på att ta fram lokala eller regionala talanger, hellre än att köpa dyra spelare från utlandet.

Efter att klubben tvingats kliva ner från superettan till spel i division ett har ekonomin blivit allt mer osäker. Klubben förlorar bidrag från svenska fotbollsförbundet på fyra miljoner kronor, plus att man tappar ett antal sponsorer. Enligt kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Robert Mörk så har man bedömt fotbollen som viktig för Degerfors.
– Vi har ett fotbollsgymnasium i Degerfors och det finns starka samband mellan fotbollen och den strategiska utveckling som vi har, säger Robert Mörk.

Lokala talanger
Men kommunen har vissa åsiket om hur pengarna ska användas.
– Vi tror för att det ska fungera för Degerfors så är det lokala och regionala talanger man ska bygga som grunden i ett lag och inte leta land och rike runt efter spelare, säger Robert Mörk.

Klubbens ekonomi
Uppföljning av klubbens ekonomi kommer kommunen ha genom att kommunens ekonomichef har kontakt med klubben, och det kommer fortsätta så även i framtiden enligt Robert Mörk.

Reporter Karin Stenström
karin.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".