Får ledigt - men blir skyldiga arbetstid

Personalen på Arvin Meritor i Lindesberg är på fredag hemma med full lön. Det beror på en uppgörelse mellan fack och företag om ett så kallat flexibilitetsavtal som man slutit mellan fack och arbetsgivare. Avtalet ska förhindra ytterliga varsel från det krisdrabbade företaget.

- Det innebär att med 48 timmars varsel så kan företaget stänga igen verksamheten och skicka hem oss med full betalning, säger Ulf Mattsson som är klubbordförande för IF Metall på Arvin Meritor.

Men när de anställda är hemma med betald ledighet så blir dom skyldiga Arvin Meritor arbete. När konjunkturen vänder uppåt igen ska skulden arbetas tillbaka i form av extraskift på helger. Något som man enligt Ulf Mattsson aldrig skulle gå med på i normala fall.

- När situationen är som den är så måste vi göra något för att kunna rädda ett antal anställningar, säger han.

I måndags varslade Arvin Meritor 99 anställda om uppsägning. Under hösten har över 200 personer lämnat företaget och ytterligare 74 kommer att sluta i vår.

Tack vare att man gick med på flexibilitetsavtalet räddade man upp emot 100 personer från att varslas. Men från IF Metalls sida så menar man att systemet med permittering, som monterades ner på 90-talet, hade varit att föredra.

Även då kunde anställda ha fått vara hemma med full lön men utan att bli skyldiga arbetsgivaren arbete, för permiteringslönen betalades av både stat och arbetsgivare.

- Hade systemet med permitteringslön fungerat så hade vi kunnat använda oss av det och det hade helt klart varit att föredra framför det här, säger IF Metalls Ulf Mattsson.

Arvin Meritors platschef Dan Johansson håller med om att permittering hade varit ett bra alternativ.

- Vi kan ju se att på andra fabriker runt om i Europa så skickar man hem sin personal. De jobbar deltidsvecka och staten går in och betalar en stor del av lönen. Det är klart att det är ett smidigt och enkelt system men tyvärr så har vi inte det här. Därför har vi kommit fram till den här kompromissen med våra fackliga föreningar, säger Dan Johansson.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".