Operationssal (arkivbild). Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Universitetssjukhuset i Örebro

Utbildning om farlig bakterie

Smittskyddsinstitutet håller på torsdagen en utbildningsdag på USÖ om en bakterie som varje år skördar flera dödsoffer i Örebro län. Bakterien sprids främst till äldre patienter som behandlas med antibiotika. Överläkare Torbjörn Norén på USÖ kommer att delta i utbildningsdagen och enligt honom är det nog vanligt att man inte känner till den här bakterien och de problem som den kan orsaka.

– Jag tror inte vanligt folk känner till att man kan få en allvarlig sjukdom, en inflammation i hela tjocktarmen och även kan dö av det, säger Torbjörn Norén.

Bakterien Clostridium difficile är en tarmbakterie som finns i stor omfattning på sjukhus och det är främst äldre personer som behandlas med antibiotika som blir sjuka. Antibiotikan leder nämligen till en störning i tarmfloran vilket gör att bakterien sprids till tarmen och efter några dagar insjuknar man i diarrér. Sjukdomen leder till att man får diarré och inte kan få gå hem från sjukhuset.
– Det förlänger vårdtiderna med 4-5 dygn och det är är flera fall av dödsfall varje år på grund av det här, säger Torbjörn Norén.

Förrutom dödsfallen insjuknar runt 400 per år i Örebro län av bakterien. På tio år har antalet insjuknade i landet ökat med 60 procent och på grund av ökningen håller institutet i en utbildningsdag om bakterien på Universitetssjukhuset i Örebro på torsdagen. USÖ är nämligen mer framgångsrika än många andra sjukhus i kampen mot bakterien, enligt Smittskyddsinstitutet.

Reporter Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".