Skogsarbete efter stormen Gudrun årsskiftet 2005. Foto: Ola Andersson/Scanpix.

Körkort på motorsåg en säkerhetsfråga

Att arbeta i skogen är förenat med stora risker. Varje år dör mellan fem och tio personer och det sker tusentals olyckor. För att göra skogsarbetet säkrare har man börjat utfärda motorsågskörkort. I veckan utvidgas projektet till Örebro län. Mårten Sandström är yrkeslärare på Kvinnerstaskolan utanför Örebro och legitimerad att utfärda körkort till motorsåg. Han berättar att det var efter stormen Gudrun vid årsskiftet 2005 som snudd på en årsavverkning blåste ner på en natt.

När träden som blåst omkull under stormen Gudrun skulle tas tillvara skadades många.
– Då startade projektet säker skog, säger Mårten Sandström. Projektet säker skog drivs av LRF Skogsägarna och hittills har runt 8500 motorsågskörkort utfärdats runt om i landet. Nu når projektet Örebro län och i veckan skickar man ut inbjudningar till lokala skogsägare. Syftet är att minska antalet olyckor och dödsfall i branchen.

De som arbetar i skogen löper fyrtio gånger högre risk att dödas jämfört med genomsnittliga arbetstagare, enligt Arbetsmiljöverket. Mårten Sandström tror att motorsågen är det farligaste handhållna redskapet som finns. De som förolyckas i skogen är i första hand lantbrukare som ger sig ut för att fälla träd men där trädet fastnar på vägen ner och det hela ska räddas på något vis, tror Mårten Sandström.

Precis som ett vanligt körkort har motorsågskörkortet olika klasser. Från a som innebär skötsel, säkerhetsregler, allmän sågteknik till c som är avancerad trädfällning. Det finns också mer specifika kurser som motorsågning i samband med räddningsuppdrag för räddningstjänst. Men motorsågskörkortet fungerar mer som ett bevis för genomförd säkerhetskurs än ett riktigt körkort. Det är inte otillåtet att hantera motorsåg utan det och man kan än så länge inte få det indraget om man skulle missköta sig.
– Däremot kan en arbetsgivare se det som positivt om en person har motorsågskörkort, tror Mårten Sandström på Kvinnerstaskolan.

Reporter Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".