Blev av med a-kassan

Ny redovisning kan hjälpa politiker

Nu verkar det finns en öppning för den örebropolitiker som blivit av med sin a-kassa på grund av sitt förtroendeuppdrag. Det menar i alla fall Anders Wikander, utredare på a-kassornas samorganisation, SO, som satt sig in ärendet.

Istället för att stånga sin panna blodig mot regelverket skulle hon kunna försöka få en ny prövning genom att gå en annan väg, menar han.

Anders Wikander, utredare på a-kassornas samorganisation, SO, menar att örebropolitikern Elisabeth Hammars fall är mycket ovanligt och olyckligt.
Hon har drabbats hårt av att regelverket för arbetslöshetsersättning för förtroendevalda inte är tillräckligt tydligt.

Problemet är att Elisabeths a-kassa Sea räknar hennes förtroendeuppdrag på sju procent som deltidsarbete bara för att hennes arvode betalas ut årsvis och inte per timma eller sammanträde. Normalt går gränsen för deltidsarbete för förtroendevalda vid 40 procent, men det har a-kassan Sea alltså inte tagit hänsyn till.
Det gör att Elisabeth mist sin rätt till a-kassa och sedan i oktober tvingats leva på sina besparingar eftersom de 2 200 kronor hon får i arvode per månad inte räcker. Beklagligt, menar Anders Wikander på samorganisationen.

I stället skulle arvodet kunna redovisas som timarvode då kan det gå bättre för Elisabeth Hammar.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".