Utsattas skydd förnyas

Polisens skydd av utsatta personer fungerar inte som det ska. Tekniken är inte ”up to date”, enligt Maria Agge på Rikspolisstyrelsen och därför ska den bytas ut.

– Ny teknik testas under våren, säger Agge.

Under 2000-talet har antalet polisanmälningar om hot och kränkningar i Örebro län nästan fördubblats.

En stor fördel med de nya larmpaketen, som nu testas,  är att de ska vara enhetliga över hela landet och de innehåller till exempel larm kopplat till den utsatta personens telefon med GPS-funktion, så polisen vet var den personen som behöver skydd befinner sig.

Behovet av personskydd har ökat på senare år, för under förra året polisanmäldes nära 4 500 fall av hot och kränkningar i Örebro län, jämfört med i början av 2000-talet anmäldes runt 2 500 till 3 000 fall av hot, enligt statistiken från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Ralf Hedin, operativ chef hos Örebropolisen, säger att ett 100-tal besöksförbud utfärdas varje år i Örebro län och att det då främst är kvinnor som känner sig utsatta och hotade.

Reporter: K-G Ekblom
k-g.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".