Vinterväglag SVT Bild

Svår inledning på nya trafikåret

När trafikåret 2008 summerades konstaterades att det var det lägsta dödstalen sedan 1945. 12 personer omkom i trafiken i länet förra året enligt vägverkets statistik. Den senaste veckan har tre personer dött i trafikolyckor, och bara det senaste dygnet så har det inträffat tre kollisioner mellan personbil och lastbil.

Enligt Peter Öbro, trafiksäkerhetskonsulent på NTF har det varit en olycklig start på året med tre döda i trafiken.

-Januari är en besvärlig månad med mörker, besvärligt väglag och det går för fort på vägarna, säger Peter Öbro. Enligt Öbro är dock inte olyckorna ett resultat av väglaget.

-Dåligt väglag är aldrig en orsak till olyckor, om man anpassar hastigheten och kör sakta händer inga olyckor. Enligt Peter Öbro är trafiksäkerheten främst en attitydfråga.

-Det gäller att anpassa hastigheten till omständigheterna sen är det också viktigt att ha förlåtande vägar. Trafikanterna ska inte behöva köra in i träd eller fasta föremål. Även vägunderhållet är viktigt, enligt Peter Öbro.

karin.stenström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".