Inga fel när journal försvann

En patientjournal som skulle skickas från barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Örebro till Hallsbergsmottagningen för två år sen kom bort. Händelsen har nu granskats av socialstyrelsen.

Händelsen anmäldes till socialstyrelsen som nu kommit fram till att det inte finns någon klart identifierad brist i rutinerna kring journaler som skickas mellan kliniker. Journalen handlar om en flicka i yngre tonåren. Hennes papper skulle skickas från Örebro till Hallsberg med den budfirma som barn- och ungdomspsykiatrin använder för transporter. Någonstans på vägen har journalen kommit bort. Den skickades i januari 2007, och två månader senare, upptäcktes det att den kommit på villovägar när en anhörig hörde av sig till Hallsbergsmottagningen. Trots att man letat är journalen borta, och det hela har anmälts till socialstyrelsen som ett Lex Maria-ärende. Utredningen har kommit fram till att det finns rutiner för journaltransporter, men det är oklart om dessa rutiner har följts. Enligt socialstyrelsens beslut så har det inte framkommit något i utredningen som tyder på någon klar brist i systemet. Man noterar också att när man går över till datorbaserade journaler så kommer risken att de kommer på villovägar vid transporter att upphöra. Någon annan åtgärd är inte planerad. Det finns heller inget i utredningen som tyder på att patienten skadats av att hennes journal kommit bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".