Brist på energiexperter

Det är svårt att få tag i en energiexpert i länet. Vid årsskiftet skulle alla hyres- och bostadrättshus vara energideklarerade enligt lag. Men många har ännu inte kunnat göra någon deklaration.

För att kunna ta reda på hur mycket energi ett hus drar och på vilka sätt man kan minska energiförbrukningen måste fastigheten besiktas av en certifierad energiexpert. Energiexperten Anders Gustavsson i Örebro berättar att det började ringa många människor i oktober- november när de förstod att hus måste energideklareras. Anders Gustavsson får varje dag samtal från 4-5 husägare. För närvarande är väntetiden ungefär 3-5 månader för de som vill energideklarera. Anders Gustavsson berättar också att det är brist på energiexperter och att de som finns har många andra arbetsuppgifter. Mesta tiden av arbetet ägnar energiexperterna åt nykonstruktioner av fastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".