Satsning på Västsverige drabbar Örebro

Örebro universitet blir av med 60 platser när regeringen i dag beslutade att flytta högskoleplatser till Västsverige på grund av de många varslen inom bilindustrin. Ett beslut som upprör Jens Schollin, rektor på Örebro universitet.

Universitet och högskolor i Västsverige får drygt 1 200 nya utbildningsplaster. De platserna tas från lärosäten som har lediga platser, enligt uppgifter från Utbildningsdepartementet. Beslutet är mycket märkligt, enligt Örebro universitets rektor Jens Scollin.

-Det finns lika hårt drabbad industri i Örebro län, enligt Jens Scollin. Universitetet för nu dialog med de ansvariga politikerna kring det ekonomiska läget.

-Det handlar om att påverka regeringen så att den förstår att även vår del av landet är drabbad av den ekonomiska krisen, enligt Scollin. Jens Scollin menar att på sikt behövs 500 nya platser vid Örebro Universitet för att fylla behoven av utbildning. De lediga platser som i dag finns vid Örebro Universitet tror Scollin kommer att fyllas ganska snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".