1 av 2
Polisinspektör Leif Lövsäter. Foto:Gabriel Stenström/SR Örebro.
2 av 2
Stabschef Håkan Larsson. Foto:Gabriel Stenström/SR Örebro
ASKERSUND

För få poliser till mordutredning

Polisen satsade för lite resurser på att lösa ett mord i Askersund förra vintern. Ett mord som fortfarande inte är uppklarat. Den bedömningen gör polisinspektör Leif Löfsäter. Han ledde utredningen när det stod klart att en kvinna i 50-årsåldern som hittats död i sin bostad i Askersund hade blivit mördad.

När Leif Löfsäter vände sig till länskriminalen som ska utreda mord fick han beskedet att länskriminalen inte skulle ta hand om mordet i Askersund.

Mordet i Askersund är alltså fortfarande ouppklarat, även om det finns en misstänkt.

Det var det så kallade universitetsmordet i Örebro en dryg vecka tidigare som gjorde att polisen gjorde ett undantag från sina egna regler om att det ska vara länskriminalen som utreder mord.

I Hallsberg där ansvaret för utredningen av Askersundsmordet hamnade istället, hade Leif Lövsäter bara två poliser att sätta in. Han tycker att det hade behövt vara många fler. Hallsbergpolisen hade heller inte någon mordutredare alls i tjänst under julhelgen, bara en dryg vecka efter mordet.

Leif Löfsäter räknar med att till exempel arbetet med att försöka få in uppgifter från grannar till den mördade kvinnan totalt blev mellan tio och 14 dagar försenat. Och han tror att det har påverkat utredningen av mordet negativt.

Håkan Larsson, som förra vintern var operativ chef för Örebropolisen, säger i en kommentar att bedömningen var att de reurser som fanns hos närpolisen i Hallsberg var tillräckliga för att utreda mordet.


Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".