Oerfarna förare kan vara orsak till bilolyckor bland poliser. Här en krockad polisbil i Stockholm. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Tre krockade polisbilar på tre dagar

Tre polisbilar har krockat i länet på bara tre dagar. Olyckor då polisbilar är inblandade kan bero på att de som kommer från polisskolan inte har samma erfarenhet av bilkörning som tidigare. Det tror Dan Hjertstrand som är biträdande trafikpolischef i Örebro.

– Förr var det vanligare att ungdomar hade egen bil, säger han. Vissa elever som kommer nu har inte någon större körvana. Och då är man ju inte lika säker som bilförare när det gäller utryckningskörning heller.

I förra veckan rapporterade SR Ekot att poliser är inblandade i flera hundra trafikolyckor årligen, och på tio år har 1 800 poliser skadats i trafiken.

Forskare vid Umeå universitet som studerat olyckor med polisbilar sa då att polisen måste bli bättre på det egna trafiksäkerhetsarbetet.

Dan Hjertstrand säger att polisen i Örebro län genomför egna förarutbildningar innan poliserna får rycka ut.

– Den dagen som vi har godkänt poliserna så är de ju godkända och kvalitetssäkrade för att köra under utryckning, säger han.

Angående att tre polisbilar i länet har krockat på kort tid säger Hjertstrand att ”Det är klart det blir brist på bilar, framför allt nere i syd som var med om de två första olyckorna”.

Reporter K-G Ekblom
k-g.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".