Louise Holmqvist och Marlene Ermeryd, småföretagare i Örebro. Foto: K-G Ekblom/SR.

Nya regler oroar småföretagare

Om ett år måste nästan alla företag ha en egen kassaapparat. Som det är idag kan flera företag dela på en och samma kassaapparat där alla pengarna läggs. Det här oroar små företag som delar lokaler och ibland även delar på kassapparaten. Ett sånt exempel är frisörer som ofta är egna företagare men samsas i en och samma lokal.

Nästa år måste alltså de flesta som hanterar kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. Lars Lundh är projektledare på Skatteverket och han förklarar att det nya är att företag i kontanthandeln ska ha ett certifierat kassaregister.

Förändringarna har väckt många frågor och funderingar bland företagare. Louise Holmqvist och Marlene Ermeryd driver varsitt företag i Örebro men delar på lokalen och kassapparaten. De är fem företagare som delar på en och samma kassaapparat. De undrar hur det skulle bli om alla fem företagarna skulle ha varsin kassaapparat stående på disken. Möbleringen med flera kassaappparaten på rad kan alltså ses som en problem.

Skatteverkat har fått in många reaktioner på de nya reglerna.
– Vi har fått väldig mycket positiva reaktioner, både från de som tillverkar kassaapparater men även från branchen som sådan genom branchförbund, säger Lars Lundh. Syftet med lagen är att komma tillrätta med problem som illojal konkurrens och det är sånt man hoppas komma tillrätta med i och med den nya regeln, förklarar Lars Lundh.

Reporter K-G Ekblom
karl-gunnar.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".