Jånna Györik och Ulla Andersson, anhöriga till den mördade kvinnan. Foto: Gabriel Stenström/SR.
askersund

Anhöriga besvikna på polisen

De anhöriga till den kvinna som mördades i Askersund förra vintern är mycket kritiska till vilka resurser polisen satsat på att utreda mordet. Som vi berättade på onsdagen fanns det bara två utredare som fick dra igång mordutredningen trots att den polis som höll i utredningen bedömer att det hade behövts tio.
– Jag tycker det är dålig stil. Ett mord är ett mord och det är ju ett hårt slag. Och det var ju min enda dotter, säger Ulla Andersson är mamma till den mördade kvinnan.

Ulla Andersson reagerar kraftigt på de nya uppgifter om polisens prioriteringar som Sveriges Radio Örebro presenterade på onsdagen. Bara några dagar innan hennes dotter mördades i sin lägenhet i Askersund hade universitetslektorn Fuat Deniz i Örebro mördats i Örebro. Eftersom utredningen av det mordet redan var i full gång när det stod klart att Ulla Anderssons dotter mördats så gjorde Örebropolisen ett ovanligt undantag och lät Närpolisen i Sydnärke ansvara för utredningen istället för Länskriminalen, trots att de bara hade två utredare att dra igång en mordutredning med.

Även den mördade kvinnans dotter har reagerat på på polisens arbete.
– Jag blir faktiskt skitförbannad rent ut sagt. Att de har varit underbemannade under så lång tid och att man inte fått ta del av det, säger den mördade kvinnans dotter, Jånna Györik.
Jånna Györik säger att det hade varit bättre att mycket tidigare fått veta hur få poliser det är som jobbat med att försöka hitta hennes mammas mördare. Det hade gjort det lättare för henne att förstå att mordutredningen skulle dra ut på tiden.
– Jag blir upprörd nu i efterhand när jag får veta att de varit så underbemannade och att det har blivit bortprioriterat på grund av att det har hänt ett annat mord. Var finns resurserna? Vad gör de nästa gång det händer två mord? Vilket kommer blir prioriterat - det som händer först?

Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson säger sig ha full förståelse för att dom anhöriga är kritiska till hur polisen har skött utredningen av mordet.

Har det brustit i kommunikationen har dom anhöriga tolkningsföreträde och då måste vi ha ta till oss av den kritiken, säger Torbjörn Carlson.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Läs tidigare artiklar om mordet i Askersund:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".