Mordet i Askersund

Polisen väntade med mördarjakten

Jakten på den som mördade en kvinna i Askersund förra vintern kunde ha dragits igång flera dagar tidigare än den gjorde. Det visar den fortsatta granskningen av mordutredningen som Sveriges Radio Örebro har gjort.

En av de tekniker som undersökte mordplatsen samma dag som kvinnan hittades gjorde nämligen direkt bedömningen att det var troligt att någon hade dödat kvinnan.

- Så pass mycket talade för att det hade skett ett våldsbrott, så jag förutsatte att man hanterade det hela som ett grovt brott, säger kriminaltekniker Göran Schwartz.

Han jobbar egentligen på polisen i Värmland. Men den decembersöndag som en kvinnan hittades död i sin lägenhet i Askersund fick han rycka in och hjälpa sina kollegor eftersom Örebro läns polistekniker hade så mycket att göra med universitetsmordet på Fuat Deniz.

Göran Schwartz skriftliga rapport från mordplatsen nådde enligt honom själv inte polisen i Sydnärke förrän på torsdag, samma dag som rättsläkarens besked kom om att kvinnan blivit mördad.

Det var då som Länskriminalen gjorde den ovanliga bedömningen att Sydnärkepolisen skulle få ansvara för utredningen, trots att dom bara hade två utredare att sätta in, något SR Örebro rapporterat om de senaste dagarna.

Men Göran Schwartz säger att han snarast muntligt rapporterade om sina slutsatser och tycker att han inte kunde gjort mer för att föra fram sin bedömning. Han beklagar att det kom att dröja ända till torsdagen innan utredningen om mordet i Askersund kom igång.

- Jag kan tycka att det är lite synd att man inte hade möjligheten kanske att köra igång snabbare med det. När det gäller den här typen av brottslighet är det ju allmänt så att det gäller att köra järnet de första dygnen, säger Göran Schwartz.

Leif Löfsäter på Närpolisen i Sydnärke som var den som tog beslutet att inte dra igång någon mordutredning förrän en rättsläkare undersökt kvinnans kropp, säger att de poliser som var i lägenheten i Askersund gjorde olika bedömning av om det hade inträffat ett våldsbrott eller inte.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Tidigare nyheter om mordutredningen:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".