Astra Gelsic och Sandra Mattsson som besöker Olaus Petri Vårdcentral i Örebro vill ha bättre service från landstinget. Foto: Marie Hansson

Patienter kan missa frikort

Landstingets datorer klarar inte att hålla koll på om patienterna betalt tillräckligt med pengar för att nå gränsen för frikort till vården - 900 kronor under ett år.

Orsaken är att vårdgivarna är många, och att skapa ett övergripande datasystem skulle kosta landstinget närmare en miljon kronor.

- Jag tycker absolut att det skulle ligga i datasystemet, säger Sandra Mattsson som besöker Olaus Petri vårdcentral i Örebro.

Varje år utfärdas runt 40 000 frikort till vården i Örebro län. Men alla patienter har inte förstått att man själv måste kolla om man betalt tillräcklig för frikort.

- Vi har informerat i landstingskatalogen om reglerna men vi har funnit att vi nog måste intensifiera det här och sätta upp affischer vid mottagningarna så att patienterna förstår att det här är något man måste bevaka själv, säger Gunnel Åkesson som är utredare på Landstinget i Örebro län.

Är det patienter som missar att ta ut ett frikort och betalar mycket mer än 900?

- Det finns såna fall, visst gör det det, säger Gunnel Åkesson.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".