Richard Vappelin. Foto: Marie Hansson.
Örebro

Kompetensforum ska hjälpa varslade

Nu ska en samlad satsning göras för de anställda som blivit varslade på industrier runt om i Örebro kommun. Ett kompetensforum ska bildas, som ska hjälpa de varslade att få tag på nya jobb. Richard Vappelin är moderat ordförande i Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Vuxam, i Örebro kommun.

Han säger att syftet är att de som är varslade aldrig ska komma ut i arbetslöshet utan komma in i ny sysselsättning direkt.

Det är viktigt att samarbeta, menar Richard Vappelin. Många hundra Örebroare har fått tråkiga besked om varsel under hösten och vintern, och nu är tanken att man ska analysera vad det finns för kompetens och utbildning bland de som berörs. Behövs den någon kortare kurs för att komma vidare i arbetslivet, eller kan samhället ställa upp på annat sätt?

Parterna som nu gör den här punktinsatsen under våren är Arbetsförmedling, kommun, trygghetsrådet och ESF-rådet som fördelar vissa EU-pengar.

Men tror då moderaten Richard Vappelin att det finns jobb att matcha varslad personal mot idag?

-Det både gasas och bromsas på arbetsmarknaden. Väldigt många företag behöver fortfarande folk, konstaterar han.

Sedan finns inga garantier för en fullständig matchning, så att alla får nya jobb, men om man inte försöker kan man inte lyckas, slutar Richard Vappelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".