Präster i Strängnäs stift mot homoäktenskap

En tredjedel av prästerna i Strängnäs stift är ovilliga att viga homosexuella. I Västerås stift är knappt en tiondel negativa. En skillnad som biskopen Hans-Erik Nordin i Strängnäs stift förklarar med att Närke är ett frikyrkligt landskap.

-Den frikyrkliga traditionen har varit mycket stark sedan 1800-talet och Svenska kyrkan har förstås delvis influerats av det, säger Hans-Erik Nordin.

I Strängnäs stift säger 34 procent av prästerna nej till att viga två personer av samma kön, mot bara nio procent i Västerås stift, enligt SVT:s enkät. Men det finns också stora skillnader inom vårt stift, som innefattar både Närke och Sörmland. Siffrorna ska tolkas med försiktighet eftersom svarsfrekvensen är låg i Sörmland, men det man ser är att prästerna i det frikyrkoinfluerade Närke, verkar vara klart mer negativa till att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan, än vad prästerna i det sekulariserade Sörmland är.

Biskop Hans-Erik Nordin tror att många av de präster som är skeptiska till att viga homosexuella egentligen inte har något emot homosexuella, utan snarare är tveksamma till att använda ordet äktenskap för den här formen av gemenskap. En som resonerar på det sättet är Johan Dalman, domprost i Strängnäs.

Han tror att många ser det som en självklarhet att ett äktenskap är mellan en man och en kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".