Helena Pepa, verksamhetschef för sjukgymnastiken på USÖ. Foto: K-G Ekblom/SR

Mer motion på recept

Nu ska fler i Örebro län kunna få motion utskrivet på recept. Från och med i år ska nya patientgrupper komma i gång med olika former av fysisk aktivitet för att må bättre. Sedan några år tillbaka erbjuder alla vårdcentraler i Örebro län motion på recept, men nu ska den här formen av behandling spridas ytterligare.

Fler i länet ska nu få möjlighet att få hjälp att komma igång för att med motion och rörelse bli friskare. Det gäller till exempel personer med olika neurologiska sjukdomar, säger Helena Pepa.

Sedan några år tillbaka så erbjuder vårdcentralerna i länet motion på recept och det är för att för att få fart på folk och förbättra deras hälsa, till exempel för att gå ner i vikt eller för att få bukt med högt blodtryck. 

Motion på recept används även i vården vid Karlskoga lasarett, och landstingets psykiatri i Hallsberg erbjuder fysisk aktivitet som en del i behandlingen.

Det finns ingen åldergräns för att komma i gång och röra sig för att må bättre. Personer över 80 år kan behöva motion för att minska risken för fallskador, säger Helena Pepa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".