Skärper kontrollen av bidrag

Varje år betalar Örebro läns landsting ut över 60 miljoner kronor i bidrag till bland annat studieförbunden och i kulturbidrag. Men det finns stora brister i redovisningen hur pengarna används.

I en revision som genomfördes för ett år sedan framkommer en rad brister när det gäller kontrollen av de utbetalda miljonerna. Revisorerna pekar bland annat på att bidragstagarna, till exempel studieförbunden, måste bli bättre på att redovisa hur pengarna används i deras verksamhet. De måste till exempel bli bättre på att se till att närvarolistorna verkligen stämmer.

Landstinget arbetar nu fram nya riktlinjer för en ökad kontroll av hur deras pengar till kultur och studieverksamhet används. Landstinget menar att det är mottagaren som i högre grad måste bli bättre på sin egenkontroll och bättre redovisa hur pengarna används.

K-G Ekblom
karl-gunnar.ekblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".