Foto: Matilda Mattisson/SR

Explosion i villa i Finnerödja

Brandkåren tror att det kan ha varit gasflaskor som orsakade den kraftiga explosionen i Finnerödja tidigt på måndagsmorgonen.

En villa blev helt förstörd av explosionen.

Det var vid halvsju-tiden på måndagsmorgonen som en explosion hördes från huset som sedan började brinna.

- Jag skulle gå ut och hämta tidningen. När jag kommer ut på min gräsmatta och ska snedda ut på gatan hör jag en fruktansvärd explosion och ser att det börjar att brinna i grannhuset, berättar Gunilla Andersson.

- Då rusar jag in och ringer 112, och det tar inte många sekunder. Sedan tittar jag ut genom fönstret och då ser jag hur hela stora huset sjunker ihop. Det var ett väldigt, väldigt snabbt förlopp på det hela, säger Gunilla Andersson.

Så det var en smäll som fick huset att rasa?

- Det var en explosion. Det var en jättesmäll verkligen, och sedan började det att brinna.

Det var på måndagsförmiddagen fortfarande oklart om den person som bor i huset var på plats när huset exploderade.

Huset i Finnerödja var raserat redan när brandkåren kom fram några minuter efter larmet. Enligt Stefan Sundblad, inre befäl på Nerikes brandkår, hade huset inte brunnit ned utan väggarna var utblåsta av explosionen.

- Vi befarar att explosionen beror på en gasflaska av något slag och att det kan finnas flera kvar i huset. Så vi har spärrat av villan och evakuerat den närmaste grannen. Så fort det är möjligt kommer polisen att gå in och undersöka i huset, säger Stefan Sundblad.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se
Matilda Mattisson
matilda.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".