Plavsic behandlas som andra fångar på Hinseberg

Den tidigare presidenten för den Bosnienserbiska republiken, Biljana Plavsic kom på torsdagförmiddag till kvinnoanstalten Hinseberg utanför Frövi. Där ska hon avtjäna det 11 år långa fängelsestraff som hon dömts till av FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Kriminalvårdsstyrelsens bedömning är att Hinseberg kan ta emot henne utan att göra några förändringar i säkerheten, varken internt eller extern.
Kriminalvårdsinspektör Karl Anders Lönnberg ska ansvara för Biljana Plavsic under fängesletiden, och han säger att mottagandet av den nya fången gick till som vanligt. Han betonar att Plavsic kommer att betraktas som vilken fånge som helst. Flera av de intagna vid Hinseberg kritiska mot att Biljana Plavsic ska avtjäna sitt fängelsestraff på Hinseberg. De närmaste veckorna kommer Kriminalvården på Hinseberg att göra en särskild utredning om till exempel, fysik och psykisk hälsa, missbruk och vilket umgänge hon kan bedömas ha utanför fängelset. Hon kommer sen att följa dagsrutinerna precis som andra intagna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista