Mitt framför gården Stora Hyddan byggs den nya bron över till Aspholmens industriområde. Foto: Anna Nyström/SR Örebro
ÖREBRO

Största vägsatsningen sedan 1974

Den största vägsatsningen i Örebro sedan 1974. Så kallas väg- och brobygget söder om Gustavsvik som ska minska antalet olyckor och bilar i centrum. Ett bygge som beräknas stå klart vintern 2010-2011.

För att skydda och bevara det populära friluftsområde där den nya vägen ska dras, kommer ridskoleverksamheten på Karlsdals gård att flyttas dit där Miljövårdscentrum ligger idag, nära Sommarroskogen.

Den nya vägen kommer nämligen att gå rakt igenom ridskolans hagar och åkrar och när det dessutom blir bostäder i området, kan verksamheten inte vara kvar. Skyddsavståndet för allergiker på 200 meter gör att hästarna måste bort.

Enligt Johan Hidman, trafikplanerare på Örebro kommun, kommer ridskolan och Miljövårdcentrum att komplettera varandra på ett bra sätt. För Karlsdals ridskola innebär flytten dessutom en lösning för framtiden, eftersom man i alla år enbart haft ett hyreskontrakt med kommunen, som gjort det svårt att göra långsiktiga investeringar i verksamheten. Ridskolan kommer nu att köpa den mark man flyttar till.

Men vägen är inte oomtvistad. 8 000 bilar per dygn ska köra rakt igenom området och vid Stora Hyddans gård, strax söder om Gustavsviksbadet, kommer vägen stiga sex meter upp i luften, upp på en bro över järnvägen till Aspholmens industriområde.

Ett stort ingrepp i naturen, vilket trafikplanerare Johan Hidman också håller med om. Samtidigt betonar han vinsterna med den nya vägen. Centrum kommer att avlastas från trafik och bron ersätter en av Sveriges mest olycksdrabbade plankorsningar. Dessutom finns det planer på att göra området söder om vägen, där Miljövårdcentrum och ridskolan flyttar ihop, till ett kulturreservat.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".