Degerfors

Svårt att leda när C ändrar sig

Det är svårt för politikerna i Degerfors att fatta beslut om framtiden. Även om man har en majoritet i kommunstyrelsen så kan det falla i fullmäktige, som det gjorde under måndagen när det inte blev nått avgörande om att riva tomma hyreshus.

Birgitta Höijer är Centerpartist och vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon var inte med under måndagens möte i fullmäktige men hennes partikamrater valde att gå emot det beslut hon gett klartecken till i kommunstyrelsen. Hon tycker att det är helt okej att göra så.
– Varför ska man inte kunna ändra sig. Om det kommer upp nya saker som gör att man tänker på ett annat sätt så måste man kunna ändra sig, säger Birgitta Höijer.
Men hon säger också att det blir en utmaning och mer spänning när frågor kan vända i fullmäktige.

Nu ska frågan om husrivningarna utredas mer. Tidigare hoppade Centerpartiet av det budgetförslag som man jobbat fram med socialdemokraterna. Många frågor får inget avgörande och det blir svårt att komma till skott med beslut som ska forma framtiden för Degerforsborna när centerpartiet är splittrat. Det menar Robert Mörk, Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Degerfors.
– Jag är naturligtvis bekymrad att Centerparitet företräds av vice ordförande i kommunstyrelsen och att det uppenbarligen inte finns något stöd inom Centerpartiet för de beslut som deras företrädare i kommunstyrelsen ställer sig bakom.
– Det är svårt att föra en dialog med en vice ordförande i kommunstyrelsen som inte verkar ha förankring i sitt eget parti och det tycker jag är beklagligt, säger Robert Mörk.

Reporter Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Läs tidigare artikel om husen i Degerfors:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".