Loftgångshus på Stationsvägen i Degerfors. Foto: Peter Bjurbo/SR.
Degerfors

Oklart om husen ska rivas

I Degerfors står runt 160 lägenheter tomma hos det kommunala bostadsbolaget. På måndagskvällen skulle politikerna besluta om att drygt 70 lägenheter ska tas bort, men frågan återremmitterades efter invändingar från Centerpartiet.

De som fortfarnade bor kvar i de hus som pekats ut som rivningsobjekt vet inte om de måste flytta eller om de får bo kvar. En kvinna som SR Örebro träffat på Stationsvägen 11 säger att hon vill bo på ett lugnt ställe.
– Jag vill inte bo bland a-lagare och knarkare utan jag bill bo lugnt, säger kvinnan på Stationsvägen.

Enligt planen ska de två översta våningarna på trevåningshuset rivas och hon måste därför flytta. Samma sak ska ske i sjuan medan nian ska bort helt .

De flesta lägenheterna i de tre husen är tomma. Totalt har Degerforsbyggen runt 160 tomma lägenheter. Politikerna vill därför ta bort drygt 70 och frågan skulle avgöras på måndagen i kommunfullmäktige. Men Centerpartiet satte sig på tvären och frågan ska utredas igen. Så frågan är om de boende ska förbereda sig för en flytt eller ej.
– Det är ju inte bestäm än. De velar bara och det är likadant som med station, säger kvinnan på Stationsvägen 11 i Degerfors.
Hur det ska gå för henne och hennes grannar återstår att se när frågan vandrat ytterligare ett varv till i de kommunala beslutsgångarna.

Reporter Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Läs tidigare artiklar om husen i Degerfors:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".