Henrik Nordkvist vid Karlsdals ridskola. Foto: Anna Nyström/SR.
örebro

Ridskola flyttar efter 40 år

Efter 40 år tvingas Karlsdals ridskola i Örebro flytta sin verksamhet. Där gården ligger ska det bli bostäder, mataffär och en ny väg som ska förbinda de södra och östra stadsdelarna med E18/E20. Henrik Nordkvist, som driver ridskola och jordbruk på gården, tycker det är sorgesamt. Han är tredje generationen som bor på Karlsdals gård.

Den största vägsatsningen i Örebro sen 1974 kallas vägbygget som tvingar bort familjen Nordkvist från Karlsdals gård. 8000 bilar per dygn i 70 kilometers hastighet ska gå över det som idag är åkrar och hagar. Dessutom ska det byggas bostäder runt gården, och då gör skyddsavståndet för allergiker att de 40 hästarna och runt 200 ryttarna måste bort.

Henrik Nordkvist har förhandlat med kommunen i flera år för att ridskolan ska få vara kvar, men eftersom han aldrig ägt gården, utan bara arrenderat, har han inte haft så mycket att sätta emot, säger han. Nu har man i alla fall hittat en lösning där familjen köper mark av kommunen söder om den nya vägen, intill Miljövårdscentrum. Där ska de bygga nytt stall och boningshus.

Reporter Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Läs tidigare artikel om den nya vägen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".