Storregion i Svealand läggs på is

Möjligheterna att bilda en större region i Svealand skjuts på framtiden.

Regeringen gav i dag beskedet att det inte blir aktuellt förrän efter nästa val.

Marie-Louise Forsberg-Fransson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande, hade gärna sett att det blev en större region i Svealand, men hon är ändå glad att regeringen ger ett besked.

– Nu när de har dragit ut det i långbänk så är det väl lika bra att det får bli några år med lite lugn. Sen får vi se vad vi har för regering efter 2010 så kan man ta nya tag i den här frågan, säger hon.

Tanken med att bilda regioner är bland annat att samla resurserna för regionala satsningar, vård och infrastruktur. Men moderaterna har varit tydliga motståndare till regioner och det är först nu som regeringen kommit fram till en kompromiss. Med några undantag ska inga regioner bildas förrän tidigast 2014. 

Marie-Louise Forsberg Fransson har jobbat hårt för att hitta andra län att bilda region med. Hon medger med facit i hand att hon kanske ansträngt sig lite för mycket. Men hon menar att tystnaden från regeringen gjort alla oroliga.

– Självfallet tycker jag att regeringen har abdikerat i den här frågan i och med att de inte tagit ställning på två år, säger hon.

Kent Persson är moderat oppositionsråd i landstinget och han är nöjd med att regionfrågan skjuts på framtiden, han vill hellre jobba vidare på dom samarbetsavtal som landstinget har idag. 

– Det är bra för Örebro län att det inte blir någon regionbildning den här mandatperioden eller nästa. Det gör att vi kan fördjupa och förbättra samverkan med de kringliggande län som vi idag har när det gäller sjukvård. En regionbildning idag hade stoppat och försvårat mycket av det goda samarbete som vi idag har, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".