Hiv-test (arkivbild). Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix.

Regler om anonymitet följs inte

Många av Örebro läns vårdcentraler brister i kunskap och bemötande när en ung person vill komma och hiv-testa sig. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Örebro har gjort. När en 19-årig tjej på uppdrag av radion ringer och ber att få göra ett hiv-test anonymt och gratis, får hon mycket varierande besked om vad som gäller. Frågan om att få vara anonym verkar vara svår att hantera för vården.

– Det måste vara en läkare som ordinerar provet och då måste den läkaren veta vem du är, är svaret på en vårdcentral.
– Man kan inte vara anonym för vi måste märka ditt prov med något, så är det bestämt, är beskedet på en annan av länets vårdcentraler.

Fick inte vara anonym
Ingen av de sex vårdcentraler som 19-åringen ringde till i Örebro, Lindesberg, Karlskoga och Fellingsbro lät henne vara anonym, trots att alla som vill har rätt till det. Enligt Smittskyddslagen ska dessutom hiv-provet vara gratis, men även där var okunskapen stor på vårdcentralerna. Prisuppgifterna varierade mellan 80 och 120 kronor.

Hänvisade till andra
Bara en av de sex vårdcentralerna bjöd in 19-åringen till sig så att hon kunde testa sig där, vilket är det som ska gälla och också var det hon ville. Alla de andra hänvisade henne vidare till andra kliniker och mottagningar. Och det är något som länets smittskyddsläkare Hans Fredlund ser allvarligt på. Han menar att varje person som vill hiv-testa sig ska tas omhand på den mottagning man kontaktar. Annars riskerar man att tappa den personen, som kanske efter mycket vånda kontaktat vården.

Stor osäkerhet kring hiv-test
Överlag präglades alla sjuksköterskorna av stor osäkerhet inför 19-åringens frågor, trots att vårdcentralerna alltså ska ha rutiner för hur hiv-tester ska gå till. Råden till den 19-åring som ringt var att ringa infektionsmottagningen, ungdomsmottagningen, std-mottagningen eller att vända sig till en barnmorska.

Rundringningen är gjort tillsammans med P1-programmet Generation Z i samarbete med SR lokala kanaler. De vårdcentraler som var med i undersökningen i Örebro län är Karla, Vivalla och Olaus Petri vårdcentraler i Örebro. Dessutom ringde vi till Lindesberg, Fellingsbro och Karolina vårdcentral i Karlskoga. Hör mer om vårdcentralernas kunskapsbrister i Rakt på sak torsdag efter klockan 15.

Reporter Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Läs andra artikar om vår granskning av hiv-test:
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".