Maria Hellsten och Margret Lindberg är överens om att det behövs nya informationskampanjer om hiv. Foto:Anna Nyström/SR Örebro

Ny kampanj om hiv välkomnas

På landstingets mottagning för könssjukdomar, den så kallade STD-mottagningen på Universitetssjukhuset i Örebro, välkomnar man den informationskampanj om hiv som landstinget nu planerar.

Särskilt unga vuxna behöver höja sin medvetenhet om riskerna med sjukdomen, menar Margret Lindberg, kurator på mottagningen.

– Oron för sexuellt överförbara sjukdomar är ju inte så stor hos de flesta, man fokuserar mycket på klamydia som är lätt att behandla och bota, säger hon.

Margret Lindberg berättar att folk i allmänhet vet en del om hiv men att många tänker ”det händer inte mig”.

På STD-mottagningen får man frågor om hiv varje dag och sjuksköterskan Maria Hellsten är van vid att både ta hiv-tester och meddela resultaten.

Hon håller med kurator Margret Lindberg om att en hiv-kampanj är välbehövlig. 

– Utsätter man sig för en ökad risk att drabbas av könssjukdomar, till exempel klamydia, så har man ju även en ökad risk att drabbas av hiv. Det handlar ju om ett beteende, säger Maria Hellsten.

Margret Lindberg jobbade som kurator redan på 80-talet när kampanjer om hiv var vanliga och omfattande. De kunskaperna lever kvar hos många, men saknas nästan helt hos andra.

– De som är unga idag var ju inte med då. Så jag tycker att man borde göra kampanjer med fokus på unga men också på unga vuxna upp till 30-årsråldersn. För idag är det så för många att det tar längre tid innan man hittar en livspartner, säger hon.

Margret Lindberg säger att man har information i skolan men tycker att man borde ordna kampanjer för de unga vuxna som inte rör sig i skolvärlden längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista