Fiberoptik kommer öka kommunernas konkurrenskraft, tror Lars Örtlund, IT-chef i Hällefors kommun. Foto:Peter Bjurbo/SR Örebro

Fiberkabel allt vanligare i länet

IT-cheferna i länets kommuner är mycket positiva över satsningen på att lägga ned optisk fiberkabel i alla tätorter i länet med mer än 200 invånare.

Örebro län blir först i Sverige med att få en kraftig satsning på fiberoptik, något som är en konkurrensfördel gentemot andra kommuner i Sverige.

Det är Telia som gräver ned fiber i länets alla tätorter.

Enligt Bengt Larsson som är bredbandssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro län så kan koppartråden inte bära mer information. För att klara de allt högre kraven i framtiden så krävs därför fiber.

Och att Telia nu har för avsikt att lägga ned fiber i alla orter med mer än 200 invånare i Örebro län beror mycket på att länsstyrelsen jobbat hårt i den här frågan, uppger man på Telia.

Först ut var Grythyttan där de flesta valde att ansluta sig till fiberkabeln. Villaägaren tecknar då ett kontrakt på tre år med Telia. Hannu Haapanen var en av dom som nappade.

– Jag tyckte att det var värt att satsa på både bredband, tv och telefoni, säger han.

Hittills är Hallsberg, Hällefors, Ljusnarsberg och Nora i stort sett klara enligt Telia. På tur står nu Lekeberg och Askersund.

Och IT-cheferna i kommunerna menar att det är väldigt viktigt för Örebro län att bli först. Det kommer att göra det mer attraktivt att bo i kommunen och stärka företagens konkurrenskraft, menar de. Lars Örtlund, IT-chef i Hällefors kommun, håller med.

– Tekniken i sig är ju ingenting i sig som gör att vi kommer att överleva utan det här är ju ett verktyg för att kunna utveckla resterande verksamhet, de som använder det här. Nu ska vi fylla kablarna med ettor och nollor, med trafik tjänster och möjligheter. Nu har ju vi gjort vårt och nu är det upp till näringslivet eller medborgarna att göra sitt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista