Polishund vid brottsplats (arkivbild). Foto: Jessica Gow/Scanpix.
örebro

Spermahund ska hjälpa polisen

Örebropolisen saknar kompetens i form av en spermahund. Nu har arbetet med att utbilda en sådan hund startat. Tanken är att hunden ska kunna upptäcka sperma från våldtäkter utomhus. Det berättar hundföraren Mats Rupla vid Örebropolisen.

Om hunden hittar sperma efter en misstänkt våldtäkt kan polisen sen ta dna-prov och binda en misstänkt gärningsman till brottet. Sedan tidigare finns en hund med den här utbildning i Göteborg, och den har Örebropolisen ibland lånat.

Inom ett halvår tror Mats Rupla att man ser om den hund som nu är i utbildning är lämplig eller inte för uppdraget. I värsta fall kan man alltså behöva börja om med en ny hund.

Idag används uv-ljus för att hitta sperma vid misstänkta brottsplatser. Men med den tekniken får man med andra spår som sniglar och saliv. Att jobba med en spermahund innebär att den bara visar när det är sperma på platsen vilket skulle underlätta polisens utredningsarbete.

Reporter Andreas Morén
andreas.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista