1 av 2
Volvo i Hallberg varslar ytterligare 100 om uppsägning. Foto: SR.
2 av 2
Kent Ekström, ordförande för Metall på Volvo i Hallsberg. Foto:Mattias Rensmo/SR Örebro.
Hallsberg

Volvo varslar 100 till

100 anställda på Volvo CE i Hallsberg varslas om uppsägning. Beskedet fick de anställda strax före lunch på måndagen. Det är den vikande orderingången som gör att företaget varslar ytterligare anställda.


Dagens varsel är inte det första på Volvo i Hallsberg. Tidigare har 240 tjänster varslats om uppsägning. Av de 100 som varlsats nu är samtliga kollektivanställda. IF Metalls ordförande Kent Ekström säger att det finns inget annat att göra eftersom det inte finns något jobb till de anställda.
– Ett företag kan inte ha folk hur länge som helst och som inte har något att göra, säger Kent Ekström.

Oro bland de anställda
Jan Erik Andersson har jobbat 25 år på Volvo i Hallsberg. Han säger att han förstår att företaget varslar när försäljningen går ner. Han vet inte om han kommer vara tvungen att sluta nu, något han inte ser fram emot i sånt fall.
– Man får gå hemma bland alla andra som inte har något att göra. Alla som klarade sig förra gången är självklart nervösa efter dagens varsel, säger Jan Erik Andersson.

Viss övertalighet
Personalchefen för Volvo CE i Sverige kommenterar dagens varsel med att företaget sett över sin övertalighet på lite längre sikt.
– Vi har räknat på de volymer vi kommer att ha under hösten och då finns det en viss övertalighet i Eskilstuna och Hallsberg, säger Birgitta Bohm, personalchef för Volvo CE i Sverige.

Ska försöka övervintra
Samtidigt säger Birgitta Bohm att det finns en kortsiktig övertalighet på cirka 100 personer vardera på de fyra svenska fabrikerna.
– Men de blir kvar. Vi ska försöka övervintra och i stället satsa på utbildning med mera. Det är viktigt att folk är sysselsatta på ett bra sätt, säger Birgitta Bohm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista