Bo Bäckman vill inte att Telia ska få monopol. Foto: Peter Bjurbo/SR Örebro

Lindesberg betalar eget nät

Lindesbergs kommun väljer att satsa på ett eget stadsnät för 20 miljoner.

Det trots att IT-cheferna i grannkommunerna jublar över den satsning på fiberoptik som Telia gör i länet

Anledningen är att Lindesbergs kommuns stadsnätschef Bo Bäckman anser att Telia får monopol på fibern och det är han motståndare till.

– Telia erbjuder inte ett öppet nät utan ett nät som bara är anslutet till sina tjänster och det blir alltid dyrare. Utan konkurrens blir saker sämre och dyrare, säger Bo Bäckman.

Telias avsikt är att gräva ned fiber i alla länets kommuner. Hittills har de gjort det i fyra kommuner, vilket IT-cheferna där är mycket positiva till. Men Bo Bäckman resonerar annorlunda och Lindesbergs kommun satsar därför på ett eget fibernät som ska vara öppet för flera operatörer.

För villakunderna i Lindesberg kommer det bli dyrare att ansluta sig än om Telia stått för fibern. Bo Bäckman tror att det kommer kosta runt 15 000, vilket är ungefär dubbelt så mycket som Telias kunder får betala.

Det högre priset och att kommunen satsar pengar på ett eget nät när Telia kan göra det gör att många ifrågasätter satsningen i Lindesberg.

IT-cheferna i flera av länets kommuner säger att de tycker att det är en konstig satsning, men ingen av dem vill kritisera öppet.

Länsstyrelsens bredbandssamordnare Bengt Larsson är också försiktig med vad han säger på band i den här frågan.  

– Man har nog på olika ställen i Sverige lyft på ögonbrynen och undrat varför man gör det här nu när marknaden har visat intresse att göra investeringar, säger Bengt Larsson.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista